Drvo Tre┼ínje ­čŹĺ

Drvo Trešnje u izradi nameštaja

Kada pomislite na ru─Źnu izradu name┼ítaja, ta─Źnije na izradu name┼ítaja po meri i na to koje drvo je najbolje izabrati, sigurno prvo pomislite na Hrast, Javor, Orah, Tre┼ínju… Od navedenih, Tre┼ínja je, sa svojim klasi─Źnim zrnom i bojom, na mnogo na─Źina najugodnija za proizvodnju.

Drvo Tre┼ínje je poznato po svojoj prelepoj glatkoj tekturi, umerenom prirodnom sjaju i ┼íto je najva┼żnije, bogatoj crvenkasto-braon boji. Sve┼że ise─Źeno drvo Tre┼ínje je svetlo roze do sme─Ĺe boje. Zahvaljuju─çi vremenu i sun─Źevoj svetlosti boja bude i srednje crvena do braon, sa crvenim tonovima. Vremenom drvo Tre┼ínje , dobija najlep┼íe transformacije.

 

Drvo Trešnje u izradi nameštaja

Drvo Trešnje u izradi nameštaja

Istorija Trešnje

Mo┼żete pronac╠üi stabla tre┼ínje sa prose─Źnom visinom od 3,5 – 4 m. Kao i sva voc╠üka, drvo Tre┼ínje je ─Źlan porodice ru┼ża i koristilo se kroz istoriju Amerike za vi┼íe od prelepog name┼ítaja od punog drveta, sve┼żeg jela i za ogrev. Pored te iste upotrebe, ameri─Źki kolonisti bi me┼íali sok od vi┼ínje sa rumom da bi napravili Cherri Bounce, veoma omiljen, ali gorak napitak. Tako─Ĺe bi koristili koru za proizvodnju lekova za le─Źenje bronhitisa i koristili bi stabljiku tre┼ínje za pravljenje tonika.

Puna Trešnja ili furnir?

Furniriranje je drevna i po┼ítovana umetnost, a veliki deo dana┼ínjeg najboljeg name┼ítaja je furniran. Obavezno pogledajte ┼íta se nalazi ispod furnira od Tre┼ínje. ─îesto je to ─Źvrsta Tre┼ínja. Druga pri─Źa je tvrdo drvo, kao ┼íto je Hrast. I furnir od Tre┼ínje i name┼ítaj od masivnog drveta Tre┼ínje imaju svoje prednosti. Furnir je manje podlo┼żan savijanju i stabilniji, dok se ─Źvrsta Tre┼ínja mo┼że doraditi, a nekima je privla─Źnija.

 

 

Da li je drvo Trešnje dobro za nameštaj?

Mnogi stru─Źnjaci smatraju da je ameri─Źka crna Tre┼ínja najbolje drvo za name┼ítaj. Malo je drvec╠üa koje je tako izdr┼żljivo.

Name┼ítaj od Tre┼ínjevog drveta je prelep. Ni┼íta ne odgovara satenskoj glatkoj teksturi Tre┼ínje. Posebnu lepotu ima zrno, jednostavno i fino zatvoreno. Svaki komad ima jedinstvenu li─Źnost zbog varijacija u nijansama. A tu je i boja, o─Źaravajuc╠üa crvenkasto sme─Ĺa koja se razvija tokom veka trajanja name┼ítaja.

Drvo Tre┼ínje se lako obra─Ĺuje. Zrno je glatko i ravno, a drvo se lako melje. Tre┼ínja se lako pari za savijanje i oblikovanje. Proizvo─Ĺa─Źi name┼ítaja su ┼żeljni da koriste Tre┼ínju u svojoj proizvodnji.

Name┼ítaj od Tre┼ínjevog drveta traje. Te┼íko je i odoleva propadanju. Po┼íto je toliko cenjeno drvo, kupuju ga vrhunski proizvo─Ĺa─Źi. Zanatlije pokazuju najvec╠üi stepen ve┼ítine i pa┼żnje u izradi name┼ítaja od tre┼ínjevog drveta. Najbolji komadi mogu da prelaze s generacije na generaciju.

 

 

Bez obzira na stil koji preovladava u Va┼íem domu, postoji na─Źin da u njega ugostite name┼ítaj od drveta Tre┼ínje. Bilo da preuredite celu sobu sa temom tre┼ínje ili probudite prostor sa nekoliko akcenta, dobro odabran komad name┼ítaja od tre┼ínje c╠üe Vam pru┼żiti godine u┼żivanja i mo┼że postati ne┼íto ┼íto c╠üete preneti na sledec╠üu generaciju.