Vodič za čišćenje i održavanje drvenog nameštaja

čišćenje i održavanje drvenog nameštaja. Saveti za duži vek trajanja drvenog nameštaja

Drveni nameštaj je bezvremenski, odiše elegancijom i šarmom u svakom domu, poslovnom prostoru, lokalu. Međutim, da bi se obezbedila njegova dugovečnost i očuvala prirodna lepota, neophodno je redovno čišćenje i održavanje. U ovom sveobuhvatnom vodiču, saznaćemo koje su to najbolje metode za čišćenje i održavanje drvenog nameštaja. Od rutinske nege do borbe protiv tvrdokornih mrlja, naš cilj je da Vam pomognemo da Vaš drveni nameštaj izgleda kao nov godinama koje dolaze.

Vrste drveta

Pre nego što Krenete sa čišćenjem, ključno je razumeti vrstu drveta sa kojim radite. Postoje različite završne obrade i tretmani, što zahteva posebnu negu. Uobičajene vrste uključuju tvrdo drvo poput Oak and Oraha, meko drvo kao što su Bor i Kedar, i egzotično drvo poput Tikovine i Mahagonija. Proverite uputstva proizvođača ili se konsultujte sa profesionalcem da biste utvrdili od koje vrste drveta je napravljen Vaš nameštaj.

Rutinsko čišćenje i održavanje drvenog nameštaja

Redovno čišćenje je ključno za održavanje sjaja i dugovečnosti drvenog nameštaja. Pratite ove korake za rutinsku negu:

  • Brisanje prašine

Započnite brisanjem prašine sa nameštaja mekom krpom koja ne ostavlja dlačice ili krpom za prašinu. Ovaj korak pomaže u uklanjanju površinske prljavštine, alergena i sprečava ogrebotine tokom naknadnog čišćenja.

  • Blago rešenje za čišćenje

Pomešajte malu količinu blagog sapuna za suđe ili specijalizovanog sredstva za čišćenje drveta sa toplom vodom. Navlažite čistu krpu rastvorom i nežno obrišite nameštaj, prateći zrno drveta. Izbegavajte upotrebu previše vode, jer može oštetiti drvo.

  • Sušenje

Nakon čišćenja, uverite se da je nameštaj potpuno suv. Koristite posebnu krpu da biste uklonili preostalu vlagu i sprečili pojavu mrlja. Pravilno sušenje je ključno kako bi se sprečilo savijanje drveta ili stvaranje buđi.

Uklanjanje tvrdokornih mrlja

Uprkos našim naporima, dešavaju se nezgode, a mrlje se mogu pojaviti i na drvenom nameštaju. Evo nekoliko saveta za efikasno rešavanje uobičajenih mrlja.

  • Vodeni prstenovi

Da biste uklonili vodene prstenove izazvane čašama ili šoljicama, nanesite mešavinu jednakih delova sirćeta i maslinovog ulja. Nežno utrljajte smešu na mrlju, prateći zrno drveta. Obrišite sav višak čistom krpom i ispolirajte područje lakom za nameštaj za drvo.

  • Mrlje od mastila ili markera

Utapkajte krpu alkoholom i nežno obrišite zaprljano područje. Budite oprezni da ne trljate snažno, jer to može proširiti mrlju. Kada se mrlja ukloni, očistite površinu blagim sredstvom za čišćenje drveta i polirajte po potrebi.

  • Rešite se opekotina

Koristite fini brusni papir da lagano obrusite zahvaćeno područje dok trag ne nestane. Pazite da ne brusite previše agresivno, jer to može oštetiti završni sloj. Nakon brušenja, obrišite sve ostatke i nanesite tanak sloj završne obrade drveta da biste vratili sjaj.

Očuvanje i zaštita drvenog nameštaja

Da biste osigurali da vaš drveni nameštaj ostane u netaknutom stanju, razmotrite sledeće savete.

  • Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost

Produženo izlaganje sunčevoj svetlosti može da izazove bledenje i promenu boje. Drveni nameštaj postavite dalje od direktne sunčeve svetlosti ili koristite zavese i roletne da biste ga zaštitili.

  • Koristite podmetače 

Sprečite pojavu vodenih prstenova, toplotnih tragova i ogrebotina tako što ćete koristiti podmetače za piće i podmetače za vruća jela i pribor za jelo. Ovi jednostavni dodaci mogu značajno produžiti životni vek Vašeg nameštaja.

  • Nanesite lak za nameštaj

Redovno nanošenje laka za nameštaj ili voska pomaže u negovanju drveta i poboljšanju njegove prirodne lepote. Izaberite proizvod posebno formulisan za drveni nameštaj i pratite uputstva proizvođača za primenu.

 

Čišćenje i održavanje drvenog nameštaja ne mora da bude težak zadatak. Uz pravo znanje i tehnike, sa sigurnošću možete produžiti vek trajanja Vašeg drvenog nameštaja. Pratite nas na instagram, kako biste uvek bili u toku sa novim idejama i savetima za uređenje i održavanje drvenog nameštaja.

Woodsteel.rs