Očistite i restaurirajte drveni nameštaj proizvodima za domaćinstvo

Drveni nameštaj i čišćenje proizvodima iz kuhinje

 Drveni nameštaj daje toplinu i karakter svakom domu, ali vremenom može početi da gubi sjaj. Dobra vest je da ne morate da ulažete u skupe proizvode za čišćenje da biste vratili lepotu svom drvenom nameštaju. Za ljubitelje nameštaja od drveta koji preferiraju jeftine ili prirodne metode čišćenja, postoji nekoliko efikasnih sredstava za čišćenje koja se lako mogu napraviti kod kuće. Sledeći put kada vam zatreba isprobano sredstvo za čišćenje nameštaja od drveta, isprobajte jedan od ovih recepata. 

U ovom članku ćemo istražiti kako svakodnevni predmeti za domaćinstvo poput sirćeta, maslinovog ulja, limunovog soka i crnog čaja mogu učiniti čuda u čišćenju i oživljavanju vaših drvenih komada nameštaja.

 

Sirće: prirodna snaga za čišćenje

Sirće je svestrani proizvod u domaćinstvu, nije samo za Vaše salate. To je fantastično prirodno sredstvo za čišćenje drvenog nameštaja. Sirćetna kiselina u sirćetu pomaže u uklanjanju masnoće i prljavštine, što ga čini odličnim izborom za čišćenje površina bez da ostavljanja tragove.

 

Kako koristiti sirće za drveni nameštaj

 1. Pomešajte jednake količine sirćeta i vode u bočici sa raspršivačem.
 2. Lagano nanesite rastvor na meku krpu, a ne direktno na nameštaj.
 3. Nežno obrišite površinu nameštaja, prateći zrno drveta.
 4. Za tvrdokorne mrlje možete malo povećati koncentraciju sirćeta, ali ga uvek prvo testirajte na skrivenom mestu.

Zapamtite, iako se sirće generalno smatra blagim sredstvom za čišćenje u domaćinstvu, njegova blaga kiselost je dovoljno jaka da sama ošteti drvo, zbog čega ga uvek treba razblažiti.

Drveni nameštaj obožava ovu kombinaciju

Kombinovanjem maslinovog ulja, sirćeta i limunovog soka stvara se moćan prirodni čistač i regenerator za drveni nameštaj. Maslinovo ulje vlaži drvo, sirće čisti i dezinfikuje, a limunov sok daje prijatan miris.

Uradi sam rešenje za čišćenje drveta

 1. Pomešajte 1 šolju maslinovog ulja sa 1/4 šolje sirćeta i 1/4 šolje limunovog soka.
 2. Dobro promućkajte smesu pre upotrebe.
 3. Nanesite malu količinu na čistu krpu i kružnim pokretima utrljajte na drvo.
 4. Obrišite površinu suvom krpom da biste uklonili višak ulja.

 

Crni čaj: Tajna tamnijih drvenih tonova

Crni čaj nije samo za pijuckanje; može da čini čuda i na tamnijem drvenom nameštaju. Tanini u crnom čaju mogu poboljšati boju i sjaj vašeg nameštaja.

Koristite crni čaj za čišćenje nameštaja

 1. Skuvajte jaku šolju crnog čaja i ostavite da se ohladi.
 2. Umočite meku krpu u čaj, a zatim je iscedite dok ne postane vlažna.
 3. Nežno obrišite nameštaj, ponovo prateći zrno drveta.
 4. Tanini će pomoći da drvo potamni i prikrije manje ogrebotine.

Briga o Vašem drvenom nameštaju ne mora da bude naporan posao, niti da zahteva jake hemikalije. Korišćenjem jednostavnih proizvoda za domaćinstvo kao što su sirće, maslinovo ulje, limunov sok i crni čaj, možete efikasno očistiti, obnoviti i održati lepotu svojih drvenih komada. Bez obzira da li imate posla sa svakodnevnom prašinom ili tvrdokornijim mrljama, ova prirodna rešenja će sigurno učiniti da Vaš nameštaj izgleda osveženo i blistavo.

Zapamtite, uvek testirajte bilo koji rastvor za čišćenje na neupadljivom mestu pre nego što ga nanesete na ceo komad. Uz ove proizvode koji se lako pronalaze Vaš drveni nameštaj će uvek biti blistav.

Pratite nas na instagramu, kako biste uvek bili u toku sa novim idejama i savetima za uređenje i održavanje drvenog nameštaja.

 

Woodsteel.rs