Sve na jednom mestu

Ručna izrada nameštaja od kvalitetnog drveta. Orah, hrast, bagrem, trešnja

U potrazi ste za savršenim komadom nameštaja za Vašu trpezariju, dnevni boravak, spavaću sobu. Muče Vas neka pitanja. Odakle krenuti? Koji trpezarisjski sto bi se najbolje uklopio? Kako odlučiti koji klub sto će se najbolje uklopiti, a opet da ne zauzima puno prostora? Koje drvo je najbolje i najkvalitetnije? Da li kupitai „gotov“ komad nameštaja ili pak ručno izrađen nameštaj po meri? Šta je kvalitetnije?

Ovo su neka od pitanja, koja muče naše potrošače i sa kojima se često susrećemo prilikom izrade nameštaja. U nastavku odgovaramo na ova i druga pitanja, kako bismo Vam olakšali da lakše pronađete ono što tražite.

 

1.Kako odabrati trpezarijski sto?

Prvo i najbitnije što morate da uradite kada imate u planu da pazarite trpezarijski sto, je to da premerite prostoriju. Da li to bila trpezarija ili deo kuhinje, morate da znate dimenzije prostora. Na osnovi tih dimenzija, možete da krenete u razgledanje trpezarijskih stolova. Zašto naglašavamo da je bitno da znate dimenzije prostora? Ako imate malu trpezariju ili kuhinju, najbolje bi se tu uklopio okrugli sto ili sto koji poseduje dodatke ili pak sto na rasklapanje. Oblik trpezarijskog stola utiče na ceo prostor. Jednostavno, ne uklapa se svaki sto u svaki prostor. Svaki oblik trpezarijskog stola, ima svoje dobre i loše strane. 

Kvadratni trpezarijski stolovi su takođe namenjeni za male prostorije. Za ovakvm stolom mogu se smestiti od dve do četiri osobe. Lako se uklapa, štedi prostor, a funkcionalan je. 

Kao najprodavaniji oblik trpezarijskog stola, pokazao se pravougaoni. I kod ovih stolova, bitno je da pre kupovine premerite prostor. Pravougaoni trpezarijski stolovi zahtevaju više prostora. Zato je najbolje izabrati neke srednje dimenzije, ali da trpezarijski sto poseduje dodatke. 

Zaklučak ovog pasusa je da pre kupovine trpezarijskog stola prvo premerite prostor, odlučite se za oblik koji Vama odgovara,a  koji ne zauzima puno prostora. Tek onda kreće potraga. 

 

Moderan trpezarijski sto sa crnom pločom i drvenim trpezarijskim stolicama

Moderan trpezarijski sto sa pločom od oraha pločom i drvenim trpezarijskim stolicama

 

2.Kako odabrati klub sto?

Kao što je trpezarijski sto centralni deo trpezarije, tako je i klub sto, centralni deo dnevne sobe. Uglavnom je klub sto smešten između garniture i komode za TV. Od same pojave klub stolova, oni služe za odlaganje stvari, hrane prilikom okupljanja… Ali vremenom su postali jako bitan dekorativni sadržaj, te s toga se menja i njihom dizajn, oblik, materijal, funkcionalnost.

Kao i kod trpezarijskih stolova, ovde takođe prvo morate premeriti prostor. U zavisnosti od slobodnog prostora, birate dimenzije i oblik klub stola. Da li će Vaš novi klub sto biti okruglog, ovalno, kockaostog ili pravougaonog oblika, to zavisi od slobodnog prostora i ideje.

Za manje prostorije, najbolje je uzeti neki okrugli ili ovalni klub sto. A isto tako, takav oblik stola je dobar zbog bezbednosti dece. Ako imate veću prostoriju, onda naravno u obzir dolaze i veći klub stolovi. Nikako se neće uklopiti da na veliku dnevnu sobu, sa velikim kaučem ili garniturom stavite neki mali okrugli klub sto na koji možete odložiti samo jednu čašu.

Drveni klub srto sa drvenimnogama, ploča od punog kvalitetnog drveta

Klub sto od drvene osnove i mermerne ploče, dva stola

Klub sto sa drvenom pločom od kvalitetnog punog drveta i metalne konstrukcije

 

3.Koje drvo je dobro za nameštaj po meri?

Drvo je jak prirodni materijal, ekološki prihvatljiv. Kao takav materijal, dobar je izolator i lako se obrađuje. Zbog svog prirodnog izgleda i sve češće se primenjuje u izradi enterijera. Ako želte da preuredite svoj dom, bez obzira za koji komad nameštaja ste se odlučili, prvo morate da znate koje drvo izabrati za izradu. Od vrste drveta zavisi kako  će se neki određeni komad nameštaja ponašati. U zavisnosti od toga da li je tvrdo ili meko drvo, da li menja boju i koliko mu je vek trajanja.

Svako drvo ima svoje karakteristike, čvrstoću, teksturu i boju. Kao potrošač, najbolje je da se pre kupovine odlučite koje drvo je najbolje za vas.

Tvrdo ili meko drvo?

Tvrdo drvo je gusće i ono uglavnom potiče od listopadnog drveća koja sporije rastu. Primeri ove visokokvalitetne vrste drveta su: orah, bukva, hrast, javor…Suprotno od ove kategorije, četinari i ostala zimzelena stabla spadaju u kategoriju mekog drva i njihova karakteristika je što brže rastu. Primeri su: jela, bor, ariš, smreka…

Puno drvo ili furnir?

Furnir je tanak sloj drveta koji se lepi na neki drugi materijal (taj drugi materijal može biti iverica, medijapan, šperploča…). Kvalitet furnira zavisi od njegove debljine i od načina lepljenja, te se njegovom upotrebom postiže neki drugi kvalitet koje puno drvo ne može da postigne, a to je pre svega manja težina i debljina krajnjeg proizvoda i fleksibilnost.

Puno drvo nema problem sa ljuštenjem kao što bi mogao da ima furnir, jače je i lakše se popravlja. Zbog toga se puno drvo smatra kvalitetnijim, međutim, i sam furnir ima prednosti koje puno drvo u nekim slučajevima ne može da postigne.

Hrast

je kvalitetno drvo sa širokom primenom. Boja varira u zavisnosti od toga da li je središnji ili spoljašnji deo drveta. Središnji deo drveta je svetlo do tamno-braon boje i veoma je trajan, dok je spoljašnji deo žućkastobele boje. Hrast je tvrd, žilav, čvrst, postojan, umereno se skuplja i dobro se obrađuje. Uglavnom se dobro suši, mada zbog pojave kolapsa i pukotina zahteva lagano sušenje. 

Dobro se obrađuje, lakira i boji. Koristi se za izradu, građevinskih konstrukcija, brodova, mostova, stolarije (prozori i vrata), nameštaja, parketa, buradi.

ručna izrada nameštaja od kvalitetnog drveta. Orah, hrast, bagrem, trešnja

Zbog svojih odličnih obradivih svojstva orah je jedno od idealnjih drveta što se obrade tiče. Dobro se ljušti, seče i brusi. Zahteva lagano sušenje. Boje je tamno-braon do crno-braon, većinom sa tamnim trakama. Sirovo drvo miriše na kožu. Najčešću primenu pronalazi u izradi muzičkih instrumenata, izradi kundaka za puške i izradi masivnog namještaja. Boja oraha često zavisi od područja odakle drvo potiče pa se često čuju izrazi: američki orah ili evropski orah.

U svakom slučaju ne možete pogrešiti kada su u pitanju orah ili hrast. Najvažnija stvar u odabiru jeste boja i proizvod koji se vama dopada!

ručna izrada nameštaja od kvalitetnog drveta. Orah, hrast, bagrem, trešnja

Bukva 

spada u vrste drveta koje se lako obreađuju. Što ručno što mašinski. Koristi se za izradu namještaja, podova, furnira, šperploče kao i galanterije pout daski za sečenje, poslužavnika, podmetača, oklagija ali i ofingera i četki. Prirodna bukva je bež boje. Najčešće se upotrebljava parena bukva, a postupkom parenja boja bukve dobija blago rozikastu nijansu. Dobro se suši, s tim što je zbog prisustva tenzionog drveta i drugih grešaka građe drveta sklona krivljenju, vitoperenju i raspucavanju. Bukva je čvrsta i elastična, dobro lepi, dobro se brusi, buši, savija, bajcuje i površinski obrađuje. Trajna je na suvom ili kada je stalno u void, dok je u promenljivim uslovima njena trajnos mala.

ručna izrada nameštaja od kvalitetnog drveta. Orah, hrast, bagrem, trešnja

Trešnja je laka za obradu, kako ručnim, tako i industrijskim alatima, a jedini problem može se javiti tokom bojenja s obzirom na to da njeno gusto drvo slabo prima boju i može dati neujednačen rezultat. Boja srži drveta trešnje je bledo ružičasto-braon kada je sveže isečeno, a vremenom i od izlaganja na svetlu postaje duboko zlatno-braon. Šare drveta trešnje su ravne ili blago talasaste. Sapanovina je bledo žute boje.

ručna izrada nameštaja od kvalitetnog drveta. Orah, hrast, bagrem, trešnja

4.Kako održavati nameštaj izrađen od hrasta, bagrema, višnje?

Prilikom čišćenja drvenog nameštaja, najbolje je da koristite toplu vodu uz vrlo malo sapunice. Čišćenje toplom vodom neće naškoditi drvetu, samo budite pažljivi da ga previše ne natopite. Uzmite običnu krpu, potopite je u vodu, dobro iscedite i obrišite drvenu površinu. Nakon toga istu površinu možete posušiti ukoliko ste naneli previše vode. Izbegavajte da drveni nameštaj izlažete sunčevoj svetlosti. Temperatura sunčane svetlosti koja leti ulazi kroz prozor je prilično visoka i može dovesti do isušivanja i skupljanja drveta što će rezultirati pukotinama.

Takođe, vodite raćuna da  drveni nameštaj ne  postavljate blizu radijatora. Suv vazduh će isušiti drvo što će dovesti do pukotina. U suvim mesecima možete koristiti uređaje koji će povećati vlažnost u prostoriji. Nema potrebe da nanosite razna ulja ili premaze kako biste zaštitili drvo. Nakon finalne obrade drvenog nameštaja ono je u potpunosti zaštićeno i ništa ne može ući unutar drvene površine.

Ukoliko Vam se desi da na drvenoj površini ostane otisak od šolje to možete rešiti sa jednostavnim trikom. Pomešajte malo ulja i pepela i običnom krpom utrljajte dok se fleka ne skine. Drugi način je da stavite tanku tkaninu preko tog mesta i peglom prelazite 10-20 sekundi. Sve vreme pažljivo pomerajte peglu.

Održavanje drvene površine bez oštećenje

 

5.Mermer i granit u izradi nameštaja, zašto da ne?

Mermer je prirodni kamen koji ima poseban sjaj. Iz tog razloga se obrađuje i koristi pri izradi nameštaja. Zahvaljujući mineralnim krečnjacima kao što su glina, mika, kvarc, pirit, gvožđe i grafit, mermer možemo naći u različitim bojama. Trpezarijski, klub stolovi ili ploče u kuhinji, od mermera ili granita, su pun pogodak. Bukvalno traju večno. Teško možemo reći da će se nameštaj od mermera vremenom uništiti. A sa druge, strane nameštaj od ovog prirodnog materijala izgleda mnogo luksuznije. 

Stipulas trpezarijski sto od mermera

klub sto sa pločom od mermera

6.Zašto je bolje izabrati ručno izrađen nameštaj po meri?

Ukoliko ste ikada poželeli da ispunite svoj kutak posebnim komadima nameštaja koji sa sobom donose neprocenjivu vrednost i lepotu, ručno izrađeni nameštaj je pravi odabir za vas. Postoji ogroman broj fabrika koje se bave masovnom proizvodnjom nameštaja, koji je u većini slučajeva privlačan i udoban, ali mu nedostaje iskra unikatnosti i lepote, koju sa sobom donose ručno izrađeni komadi. Danas, kada sve veći broj ljudi želi da ispuni svoj enterijer modelima koji poseduju dušu i karakter, ručni rad ponovo dobija svoje mesto pod suncem. Prednost ručne izrade nameštaja je ta što sami možete odaberete materijal i da dizajnirate svaki kutak Vašeg doma. 

Pored lepog izgleda, oni donose i komfor, vrhunski kvalitet, zdraviji životni prostor, doprinose da vaš dom bude u skladu sa životnim okruženjem, a takođe mogu da utiču i na smanjenje vaših računa.

Ručna izrada nameštaja od kvalitetnog drveta. Orah, hrast, bagrem, trešnja

 

 

 

 

 

 

 

www.woodsteel.rs