Šta je monohromatski enterijer?

šta-je-monohromatski-enterijer-woodsteel-blog

Kombinacija crne i bele boje nikada ne izlazi iz mode, pa čak ni kad je arhitektura i uređenje enterijera u pitanju. Snažan kontrast između crne i bele uvek je atraktivan i upečatljiv u enterijeru. U monohromatskim enterijerima niste ograničeni isključivo samo na belu i crnu boju, ili pak neke nijanse sive, ove enterijere svakako možete oplemeniti i mnogim drugim jarkim bojama, koje će se u vidu detalja javljati u prostoru.

šta-je-monohromatski-enterijer-woodsteel-blog

S obzirom da se dnevni boravak smatra glavnim centrom i mestom za okupljanjem svakog doma, tako mu i treba pristupiti prilikom njegovog rešavanja.

Za zidove je najprikladnije da budu tretirani belom bojom, kako bi se crna ili tamno siva boja nalazila u vidu glavnih ili dekorativnih elemenata. Međutim, akcentovanje pojedinih zidova u enterijeru sa raznolikim nijansama sive boje je svakako dobrodošlo.

Kada je nameštaj u pitanju nemojte se ograničavati isključivo sa ove dve boje jer ćete na taj način dobiti monoton, a ne monohromatski enterijer. Neka vam pojedini komadi nameštaja budu veoma upečatljivi, sa raznovrsnim šarama ili teksturama. Nameštaj tapaciran tkaninama upečatljivog dezena pravo je osveženje za monohromatske enterijere. Pruge, cik-cak šare ili neki drugi slični dezeni uneće dinamiku u vaš dnevni boravak.

šta-je-monohromatski-enterijer-woodsteel-blog

 

Komade nameštaja tapacirane isključivo u beloj, crnoj ili sivoj boji možete probuditi mnogobrojnim detaljima, kao što su razni jastučići ili prekrivači veoma jarkih boja.

 

šta-je-monohromatski-enterijer-woodsteel-blog

 

Raznovrsne komode, police ili neki drugi nameštaj za odlaganje mogu biti isključivo bele ili crne boje, jer će mnogobrojni detalji koji se nalaze na njima razbiti monotoniju i uneti dašak dinamike.

Kuhinja i trpezarija

Ako želite jednostavnu, ali opet modernu kuhinju i trpezariju, onda je monohromatski stil odlično rešenje. Svedena, jednostavna i belom bojom okupana kuhinja svakako će domirati ovim prostorom. Njenoj sofisticiranosti dodatno mogu da doprinesu i raznovrsni kućni aparati. Aparati nisu više  samo pomoćna sredstva u kuhinji, već i predivni dizajnersk predmeti, koji pored svoje vrlo važne funkcije u svakoj kuhinji sada mogu služiti i kao dekorativni elementi.

šta-je-monohromatski-enterijer-woodsteel-blog

 

Nasuprot radnoj zoni kuhinje može da se nalazi šank, ili trpezarijski sto u sjajno crnoj boji, koji će posebno naglasiti jedan od najvažnijih prostora u okviru kuhinje i trpezarije. Kako bi prostor delovao što čistije i elegantnije birajte trpezarijski sto i stolice što jednostavnijih i svedenijih linija i formi. U poređenju sa belom kuhinjom delovaće mnogo čvršće i stabilnije. Elegantan i sveden dizajn će omogućiti dodatnu dozu lakoće i lepršavosti u odnosu na celokupan prostor.

Za savršenu monohromatksu šemu i dizajn urađenu do najsitnijih detalja, odaberite čak i posuđe koje se u nju uklapa. Danas se mnogu pronaći raznovrsni primeri kuhinjskog posuđa u beloj, crnoj i sivoj boji, ili čak i kao kombinacija. Mada, posuđe vam može sasvim odlično polužiti i kao savršen detalj u nekoj jarkoj boji.

 

Spavaća soba

Nežno, jednostavno, elegantno i svedeno su pojmovi kao stvoreni za opis spavaće sobe uređene u monohromatskom stilu. Kao najdominantniji element u prostoru javlja se krevet. On zauzima centralni deo svake spavaće sobe, i kao takav on mora biti posebno tretiran i osmišljen. Masivan crni krevet prekivren snežno belim čaršavima, rekrivačima i jastucima ostavljaće vas bez daha svaki put kad uđete u prostoriju.

 

 

Kako bi dodatno naglasili krevet, i deo prostora u kom se on nalazi preporučujemo vam da zid koji se nalazi iza njega tretirate kao veoma važnu površinu u vašoj spavaćoj sobi. Da bi ga dodatno istakli obojite ga bojom koja će dodatno akcentovati krevet koji se nalazi ispred njega. Kao neizostavni detalj ovog dominatnog dela spavaće sobe javlja se zidno osvetljenje. Osvetljenje će svojim rasporedom, intenzitetom i načinom osvetljavanja dodatno naglasiti celokupnu kompoziciju.

Za opuštanje uz dobru knjigu pre spavanja, neophodan je izvor svetlosti postavljen uz krevet. Danas postoje mnogobrojne stone ili zidne lampe tako osmišljene da će se idealno ukopiti u vaš monohromatski enterijer.

Kao i u ostalim prostorijama vašeg doma, tako i ovde, jednostavnost i jednoličnost crno-belog izraza možete upotpuniti raznovrsnim detaljima u jarkoj boji po vašem izboru. Pri izboru boje budite potpuno slobodni i maštoviti. Crna i bela boja se odlično uklapaju sa svim ostalim bojama. Jastuci, prekrivači, zidne slike, zavese i mnogi drugi sitni elementi u jarkim tonovima značajno će uticati na dinamiku celokupnog prostora.

 

šta-je-monohromatski-enterijer-woodsteel-blog

Jednostavnost i elegancija oduvek su bili imperativ kada je dobar dizajn u pitanju. Ovaj stav se održao sve do današnjih dana i nesumnjivo vlada kako modnom, tako i arhitektonskom scenom. Oplemenite vaš život, a posebno vaš dom vrednostima koje su večne i sasvim je sigurno da ćete u njemu uživati.

 

Prati nas na instagramu kako bi uvek bio u toku sa novim idejama za uređenje doma.
Izvor: tarkett.rs